Huawei gaat Harmony OS apparaten naar Europa brengen in 2022

CategoriesNieuws

De topman van Huawei voor onder andere Oost Europa, Derek Yu, heeft in een recent interview gezegd dat de Chinese fabrikant volgend jaar de eerste producten met haar eigen HarmonyOS in Europa gaat uitbrengen. Het zou onder andere gaan om de nieuwste Mate series smartphones van Huawei. De uitspraken van Yu werden online gepost in een WeChat update van de HarmonyOS Technology groep.

Wel Android, geen Google

Momenteel draaien de Europese Huawei smartphones nog op de EMUI interface, een zogenoemde Android skin. Zoals bekend mag Huawei door het handelsverbod dat Trump enkele jaren geleden afkondigde, geen Google diensten meer op haar toestellen installeren. Het Android OS is wel nog beschikbaar. Feitelijk betekent dat dus dat Huawei smartphones nog altijd op Android draaien, maar zonder dat je daarop gebruik kunt maken van Google apps en -diensten.

Daardoor is het ook niet mogelijk om apps die in de Google Play store staan te installeren. En dat zijn natuurlijk niet alleen de bekende Google apps, maar ook bank-apps, DigiD en andere voor veel gebruikers onmisbare applicaties. Huawei heeft wel een eigen app-winkel, de AppGallery, maar daar ontbreken de meeste belangrijke apps. Simpelweg omdat ontwikkelaars er geen brood in zien. Nog los van de zorgen over veiligheid en privacy van apps en een app-winkel die door en in China ‘gecontroleerd’ kan worden.

Huawei-P50Series-a
De Huawei P50 werd eerder dit jaar gepresenteerd, maar niet in ons deel van de wereld op de markt gebracht.

About the author